Anasayfa / Kategorize Edilmemiş / Meditasyon Yapın – Süheyla Pınar Alper

Meditasyon Yapın – Süheyla Pınar Alper

Evet, meditasyon yapın. Günümüz yaşam biçimi, yaş kaç olursa olsun hepimizi sürekli bir koşturma ve telaş halinde tutuyor. Aklımızda bin değil on binlerce tilki dolanıyor, dur durak bilmeden. Öyle özlüyorum ki yaz tatiline girdiğimizde, tatilin bir sene gibi geldiği dönemleri. Bunu yaşamış olanlar bilir. Biz şanslıydık. Bugün artık hap kadar çocuklar bile zamanın hızlı geçmesinden şikayetçiler. Herkesin ‘an’da kalmayı öğrenmek için fazladan gayret harcaması gerekiyor ki zihin, ruh ve beden bir an gelip yorgunluktan çöküvermesin ve bu soluk soluğa koşturmanın içinde bir durup yaşadığımızı fark edelim. 

Meditasyonun kanıtlanmış faydaları saymakla bitmiyor. Okulda meditasyon yapan öğrencilerin daha iyimser, daha olumlu duygular taşıyan, daha güçlü bir benlik algıları olduğunu ortaya koyan psikoloji, sosyoloji ve nörobilim çalışmaları var.

New York’ta Syracuse’de bir ilkokulda yapılan araştırmaya göre öğrenci davranışları ve öğrenme başarısı güne 30 dakikalık bir meditasyonla başlandığında olumluya doğru artış göstermiş.

Bazı okullarda ceza yerine meditasyon uygulamaları öğrencilerin kendilerini zorlayan duygularıyla çok daha kolay baş etmelerine yardımcı olmuş. 

Meditasyonun aynı zamanda öğretmenlerin gerilimlerini de azalttığı görülmüş.

The Guardian gazetesinin 10 Haziran 2013 sayısında Andrew Jones’un yazısına göre okuldayken ya da okul sonrası yapılan meditasyon günün gerginliğini, üzüntüsünü, kaygısını azaltıyor. Sadece birkaç dakikalık bir meditasyon bile zihne sakinlik ve huzur getiriyor.

Stanford üniversitesi akademisyenlerinin bir araştırmasına göre meditasyon ve şefkat çalışmaları okuldaki ilişkilere olumlu olarak yansıdığı gibi sağlık üzerinde de etkilerinin de göz ardı edilemeyecek kadar güçlü olduğu görülmüş. 

Los Angeles’da Kaliforniya üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada meditasyonun olumsuz davranış biçimlerini ve şiddeti azalttığı ortaya konmuş. Üstelik meditasyonun bu yararları yalnızca öğrenciler üzerinde değil, yetişkinler üzerinde de gözlemlenmiş.

Meditasyonun empati becerisini de arttırdığı saptanmış. Dünyanın en büyük eksiği olan bu beceriyi de arttırabilen bir uygulama varken ne duruyoruz ki? Meditasyonu hayatımıza sokmak bu devirde artık küçük bir adım. Evde oturduğunuz yerde kendinize ayıracağınız birkaç dakika ile googledan tıklayacağınız ve size uygun gelen meditasyonlar, meditasyon uygulamaları bulabilirsiniz. Hemen bugün harekete geçmenizi öneriyorum. 

Okullarda ve iş yerlerinde de meditasyon imkanı olmalı. Okullarımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve herkesin ihtiyacı var meditasyon yapmaya.  Üstelik bu sayede pek çok şey olumlu anlamda değişim yoluna girebilir.

Ucuz, kolay ve etkili. Daha ne olsun! 

Görseller: The Starfish, Relax Kids

Shutterstock.com

Süheyla Pınar Alper

Süheyla Pınar Alper

Eğitim Bilimci / Sosyolog, Duygu ve Farkındalık Danışmanıyım. API (Attachment Parenting International), Şiddetsiz Şefkatli Ebeveynlik Türkiye Lideriyim.
1995ten bu yana öğretmenlere, gençlere, kadınlara, anne-babalara, yöneticilere (Dünya Bankası, Meteksan vb.) farklı birey ve gruplara duygusal zeka, etkili iletişim ve şiddetsiz iletişim içerikli eğitimler vermekte, kişilerarası iletişim, aile içi iletişim, pozitif disiplin ve duygular konusunda danışmanlık yapmaktayım.
Yirmi yıl süreyle ders verdiğim Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünden 2008de emekli olduktan sonra İstanbul'a taşındım. 2008-2018 yılları arasında İstanbul'da Bahçeşehir ve Boğaziçi üniversitelerinde Sosyalleşme ve Gelişim, Kişilerarası İletişim, Sosyal Duygusal Öğrenme, Önyargı ve Şiddet derslerini verdim.
2013 yılından bu yana Do-um'da danışmanlık yapmaktayım (www.do-um.com)
Uluslararası EFT Master/İleri EMO, Pozitif EFT uygulayıcısı, Transaksiyonel Analiz Derneği TA ve Çocuk, Ergen, Her Yaş Çocuğu ile Oyunla Terapi sertifikalarına sahibim. Yaklaşık iki yıldır Uluslararası Aile Konstelasyonları Derneği eski başkanı Max Dauskardt ve eşi Alemka Dauskardt ile aile dizimi kolaylaştırıcısı eğitimi aldım. Radia Gelişim Merkezi, Aile Dizimi Kolaylaştırıcı Sertifikam vardır.
Süheyla Pınar Alper

Diğer Paylaşım

Bu Sıkıntının Adı Yas – Scott Berinato’dan Çeviren: Süheyla Pınar Alper

Scott Berinato’nun 23 Mart 2020de Harvard Business için yazdığı yazının çevirisi (That Discomfort You’re Feeling …

Leave a Reply